Polipropilen Nedir ?
Sanayi devriminin ardından başlayan teknolojik ilerlemeler, malzeme bilimi ve plastik teknolojisi alanlarında inanılmaz bir dönüşümü tetikledi. Bu dönüşüm içerisinde, polipropilen adeta bir yıldız gibi parladı ve günlük yaşamımızın birçok yönünde kritik bir role sahip oldu. Bu makalede, polipropilenin ne olduğunu, onun benzersiz özelliklerini, nasıl üretildiğini, hangi alanlarda vazgeçilmez bir malzeme olarak kullanıldığını, çevresel etkilerini ve gelecekteki potansiyelini ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.

Polipropilen Özellikleri
Polipropilen (PP), termoplastik bir polimer olarak tanımlanır ve propilen monomerlerinin polimerizasyon reaksiyonları ile üretilir. Bu hafif ama sağlam materyal düşük yoğunluğu, yüksek erime noktası ( 150 – 160 °C), üstün kimyasal direnci ve elektrik yalıtkanlık özellikleri ile dikkat çeker. Amorf ve yarı-kristalli yapıların dinamik bir birleşimi sayesinde, polipropilen hem mükemmel mekanik dayanıklılık hem de kullanılacağı bir çok yere olağanüstü adaptasyon kabiliyeti sunar. Özellikle asit ve bazlara karşı dayanımı çok iyidir. Bu çarpıcı özellikler onu modern sanayinin olmazsa olmaz malzemelerinden biri yaparak, farklı endüstrilerdeki yerini sağlamlaştırır.

Bu harika özelliklerinin yanı sıra, dış ortamda ( özellikle atmosferde ) UV ışınlarına olan dayanımı iyi olmamakla birlikte, Klora da dayanıklılığı azdır.

Polipropilen Üretimi
Polipropilenin üretimi, genellikle yüksek ısı ve basınç altında, propilen monomerlerinin özel geliştirilmiş katalizörlerin yardımıyla polipropilene dönüştürülmesi işlemidir. Bu süreç, esas olarak polimerizasyon yöntemi ile gerçekleştirilir. Zincir ya da diğer adıyla katılma polimerizasyonu, monomerlerin kimyasal zincirler halinde birbirine bağlanmasıyla yeni polipropilen molekülleri oluşturulmasına sebep olur. Aşağıdaki şemada bu polimerizasyon işlemi gösterilmiştir. Monomer halinde bulunan propilen, polimerizasyon ile polipropilen haline dönüşmektedir.

Oda Sıcaklığında Polipropilenin (PP) Özellikleri

Kimyasal formül (Cı- 3 , H 6 ) n-
Erime Noktası (°C) ~130°C
Gerilme direnci ~4700 psi
Darbe Dayanımı ~0.7 ft-lb/inç çentikli Izod 
Sertlik Seviyesi (Rockwell) R92
Eğilme ~6000 psi 

Oda Sıcaklığında Polipropilenin (PP) Özellikleri
Polipropilen kolay özelleştirilebilir bir plastiktir çünkü daha da güçlü bir kopolimer oluşturmak için farklı malzemelerle de birleştirilebilir. Polipropilen ayrıca, insan tüketimi için güvenli olmayan sentetik bir bileşik olan Bisfenol A olarak da bilinen BPA içermediği için gıda kapları yapmak için en uygun plastiktir. 
Plastik Hammadde PP kullanmanın faydaları;

  • Ucuz – polipropilen plastik üretimi genellikle fazla maliyetli değildir
  • Orta düzeyde dayanıklılık ve stabilite – genel aşınma ve yıpranmaya karşı dayanıklı güçlü bir plastiktir
  • Esneklik – çeşitli şekillerde kalıplanabilmesi, plastik enjeksiyon kalıplama için kullanışlı olmasını sağlar
  • Isı Yalıtımı – ısıyı tutabilir, bu da onu sıcak veya sıcak yiyecek saklama için faydalı hale getirir
  • Kimyasallara dayanıklı – belirli kimyasallarla temas ettiğinde bükülmez veya parçalanmaz
  • Yüksek darbe dayanımı – darbe veya yüksek basınç altında kırılmaz
  • Düşük sürtünme – polipropilen, yüksek ısı ve sürtünme ile çalışırken ideal bir plastiktir
  • Neme dayanıklılık – tamamen su geçirmezdir

Polipropilen ne için kullanılır? Plastik Enjeksiyonda PP Kullanım alanları;
Plastik mutfak gereçleri, plastik muglar, tıbbı malzemeler, oyuncaklar, valizler, bahçe mobilyaları, taşıma çantaları, sıhhi tesisat boruları, otomotiv sanayi, elektrik elemanları
En çok merak edilen sorular;
Polipropilen Sağlıklı mı? –Polipropilen sağlıklı olup BPA içermediği için gıda ile teması uygundur
Polipropilen dayanıklı mı? – Su Darbe ve kimyasallara dayanıklıdır.

.